joi, 21 noiembrie 2013

Cafeaua,prieten sau dusman?

  Zilnic sunt consumate nici mai mult nici mai putin decat 400 de milioane de cesti de cafea. Asa ca, hai sa ne lamurim odata pentru totdeauna: este cofeina daunatoare sau nu?



  Licoarea face parte din categoria "strict necesar", intrucat oamenii au nevoie de ea pentru a se pune pe picioare dimineata. O mai invocam si la capitolul socializare - "Iesi la o cafea?" 

Si bune, si rele....

La urma urmelor, putine sunt lucrurile care au doar parti bune. Apoi, multe alimente au mai degraba parti rele decat bune (ingrasa, cresc glicemia si colesterolul), insa "nocivitatea" lor e in general strans legata de cantitatea consumata.

  O inghetata e bogata in antioxidanti, dar mai multe portii pe zi pot face rau, de exemplu. Dar parca avertismentele nu sunt atat de virulente precum cele privind cafeaua... Si totusi, cafeaua e buna! Nu doar la gust.
  O ceasca normala de cafea ajuta la accelerarea metabolismului, contine antioxidanti si "umbla" la sistemul nervos astfel incat sa-ti alunge oboseala. De asemenea, atentia si concentrarea ta cresc datorita cafelei, lucru care te face mult mai receptiva si mai eficienta.

  Cat despre capacitatea cafelei de a infrunta anumite afectiuni grave, ei bine, e foarte adevarat; cercetarile arata ca, in cantitati moderate, poate preveni sau diminua efectele unor boli precum Parkinson, calculi renali, Alzheimer sau astm.
  Dar... da, cafeaua are si efecte mai putin bune: cofeina poate cauza cresterea presiunii sangvine, cauzeaza pulsului, agraveaza sindromul premenstrual, osteoporoza, sindromul colonului iritabil si migrenele (mda, deci cafeaua nu trateaza durerile de cap!), si poate scadea rezervele de calciu din organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu